Agenda, wat is er te doen en te zien? (copy)

Agenda

DOOR:

De redactie

Wij maakten voor u een selectie van de mooiste programmaonderdelen.

Van Eyck-jaar verlengd tot voorjaar 2021

De coronacrisis heeft ook het Van Eyck-jaar hard getroffen. Heel wat evenementen en activiteiten zijn noodgedwongen stopgezet of uitgesteld. Het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ wordt daarom met zes maanden verlengd.

Om te vermijden dat het programma dat van 2020 een feest had moeten maken, verloren gaat, loopt het Van Eyck-jaar nu dus t.e.m. 24 juni 2021 met het Sint-Jansfeest als feestelijke afsluiter. Dit geeft u de kans om alsnog van de vele fantastische projecten en activiteiten te kunnen genieten.

Multimediaal spektakel

Een digitale en muzikale beleving van het gehele oeuvre van grootmeester Jan Van Eyck, bezorgt je bijna een half uur pure verwondering. Stap binnen in de kerk, aanschouw een magisch lichtspektakel van projecties op alle muren en gewelven, tot hoog in de nok en raak ontroerd door een digitale kunstervaring! Regelmatige live performances maken het totaalplaatje af.

Deze multimediale beleving is toegankelijk voor een breed publiek van alle leeftijden: families, toeristen, groepen, kunstliefhebbers en techneuten.

Lights on Van Eyck

Sint-Niklaaskerk
Korenmarkt, 9000 Gent
Tentoonstelling loopt van 26 juni 2020 tot 24 juni 2021
Meer informatie

De wonderbaarlijke tuin van Villa Emma

Villa Emma bed & breakfast
Waterdreef 13, 9040 Gent
Rondleiding door de tuin van 1 februari tot 30 oktober 2020 
Meer informatie

De Tuin van Van Eyck

Op Het Lam Gods zijn 75 verschillende planten te zien. In de tuin van Villa Emma zijn ze allemaal te vinden. Bij elke plant staat een korte beschrijving over zijn plek en betekenis op het altaarstuk. Wandel vrij of met een gids door de tuin langs het doodgewone madeliefje, de wilde akelei, sinaasappelbomen, dwergpalmpjes, bosaardbeien en olijfbomen.

 

Kleurrijk design

Van Eyck maakte in zijn schilderijen gebruik van een vernieuwend kleurenpalet. Daarom brengt het Design Museum Gent een ode aan de innovatieve technieken van deze Vlaamse meester. De tentoonstelling leidt het publiek via de projecten van moderne designers langs de hoofdkleuren van Jan van Eyck. Zij steken Van Eycks kleurenpatronen in een modern jasje met de materialen van hun eigen discipline – van textiel tot edelstenen.

Kleureyck. Van Eycks kleuren in design

Design Museum Gent
Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent
Tentoonstelling loopt van 18 mei 2020 tot 21 februari 2021
Meer informatie

Dag Jan, het kleine rijk van Jan van Eyck

De Wereld van Kina
Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent
Tentoonstelling loopt van 30 augustus 2020 tot maart tot 30 juni 2021
Meer informatie

Eerste ontmoeting met Van Eyck

Kruip in de huid van de twaalfjarige Jan. Hij ontdekt dat hij een verre afstammeling is van de Vlaamse schilder Jan van Eyck en gaat op onderzoek uit naar zijn beroemde voorvader.

Het Gentse museum De Wereld van Kina reconstrueert in het klein de leefwereld van Jan van Eyck: het vijftiende-eeuws atelier, een huiskamer en een kapelletje. Via geluidsfragmenten leert het publiek steeds meer over de schilder, zijn technieken, zijn werken en de vijftiende-eeuwse kunstwereld. De tentoonstelling is voor alle leeftijden, maar richt zich met name op kinderen.

Alle zintuigen

Wandel door de straten van Gent zoals kunstenaar Van Eyck die moet hebben gezien. In de 7-Senses Tour worden alle zintuigen geprikkeld. De gids besteedt aandacht aan historische gebouwen en hun geschiedenis. Hij reciteert daarbij oude en nieuwe gedichten. Bij zijn rondleiding betrekt hij ook moderne straatkunst, geschilderd door artiesten die zich lieten inspireren door de erfenis van Van Eyck.

7-Senses Tour

Stadswandeling
Vanaf Sint-Baafsplein, 9000 Gent
Diverse mogelijkheden van 2 juli tot en met 31 oktober 2020
Meer informatie 

Concert Für Jan van Eyck

Concert in de Sint-Baafskathedraal (22 sept.) en Sint-Jacobskerk (24 sept.), Gent 
Meer informatie

Für Jan van Eyck

De stad Gent gaf een compositieopdracht aan de gerenommeerde Estse componist Arvo Pärt. Pärt geniet met zijn religieus geïnspireerde werk internationale naam en faam en componeert zowel instrumentale als vocale muziek.

Pärt schreef ‘Für Jan van Eyck’. Dit korte werk voor koor en orgel is volledig geïnspireerd op het beroemde meesterwerk van Jan Van Eyck. De wereldcreatie vertrouwde Arvo Pärt toe aan Collegium Vocale Gent, wereldberoemd vocaal ensemble van dirigent Philippe Herreweghe dat in 2020 zijn vijftigste verjaardag viert.  

Van Eyck en geometrie

In het Gents Universiteitsmuseum, kortweg GUM, duik je in het brein van de wetenschapper. Het nieuwe museum opent meteen met een pop-upexpo rond perspectief en geometrie in het werk van Jan Van Eyck, waarin zijn beroemde meesterwerk Madonna met kanunnik Joris Van der Paele onder de loep wordt genomen. Kende Van Eyck inderdaad de wetten van het perspectief niet, zoals algemeen wordt aangenomen? En waarom voelt zijn werk dan zo juist?

Van Eyck in de diepte

Wetenschapsmuseum
K.L. Ledeganckstraat 35, 9000 Gent
Tentoonstelling van 20 oktober 2020 tot en met 30 juni 2021
Meer informatie 

Midzomernachtfeest

Festival in de stad
De binnenstad, 9000 Gent 
24 juni 2021
Meer informatie 

Bourgondisch feesten

Gent staat eind juni in het teken van een middeleeuws volksfeest. De kraampjes in de stad zijn gevuld met middeleeuwse versnaperingen, troubadours wandelen over de straten en artiesten op podia maken muziek. Ook in de tijd van Jan van Eyck was het groot feest: Gentenaren vierden de overgang van de seizoenen. We brengen de folkloristische sfeer van weleer terug om het Van Eyck-jaar feestelijk af te sluiten.  

Het Lam Gods

Jan van Eyck voltooide in 1432 Het Lam Gods. Conservatoren restaureerden het afgelopen decennium de panelen van het omvangrijke werk. In oktober zal de kathedraal een nieuw bezoekerscentrum openen voor Het Lam Gods. Historische objecten, het altaarstuk en de bouwgeschiedenis van de kathedraal komen samen met behulp van nieuwe digitale presentatiemethodes, waaronder interactieve simulaties en projecties.

Nieuw bezoekerscentrum

Sint-Baafskathedraal, 9000 Gent
Vanaf 25 maart 2021
Meer informatie 

Kris Martin - Exit:

In subtiel dialoog met Van Eyck

S.M.A.K. – Stedelijk Museum voor Actuele Kunst
Jan Hoetplein 1, 9000 Gent 
18 mei 2020 tot 3 januari 2021
Meer informatie 

Kris Mar­tin - EXIT

Met ‘EXIT’ vindt de eerste overzichtstentoonstelling in België plaats van het werk van Kris Martin (°1972, Kortrijk, België). Kris Martin creëert uit objecten beelden die vragen oproepen over begrippen zoals vergankelijkheid, identiteit en dood. Dit zijn thema’s die al eeuwenlang de kunstgeschiedenis doorkruisen. Martin vervlecht in zijn werk dan ook kunstgeschiedenis, literatuur en mythes.

In de tentoonstelling ‘EXIT’ zit een subtiele dialoog met het oeuvre van Jan van Eyck.

Muzikaal altaarstuk

Tijdens het Gent Festival van Vlaanderen kunnen bezoekers Het Lam Gods niet alleen zien, maar ook horen. Muzikanten componeerden twaalf nieuwe stukken, geïnspireerd op panelen van het Gentse altaarstuk, het pronkstuk van Jan van Eyck. 

Klassieke muziekstukken en grote orkesten, jazz en intieme samenzang, Het Lam Gods komt in diverse genres uit de verf.

Het Muzikale Lam Gods

Muziekcentrum de Bijloke
Bijlokekaai 8, 9000 Gent
3 oktober 2020
Meer informatie 

Uitgelicht

EXPO'S

Van 26 juni 2020 tot 24 juni 2021
Lights on Van Eyck. Magisch multimediaal spektakel

Van 18 mei 2020 tot 21 februari 2021
Kleureyck. Van Eycks kleuren in design

Van 26 maart tot 31 december
Dag Jan, het kleine rijk van Jan van Eyck

Van 3 oktober 2020 tot 30 juni 2021
Van Eyck in de diepte

Van 18 mei 2020 tot 3 januari 2021
Kris Martin – EXIT: In subtiele dialoog met Van Eyck

Vanaf 25 maart 2021
Nieuw bezoekerscentrum

MUZIEK

22 tot 24 september 2020
Für Jan van Eyck

WANDELINGEN

Tot en met oktober 2020
De wonderbaarlijke tuin van Villa Emma

Vanaf 30 april tot en met oktober 2020
7-Senses Tour

FESTIVAL

24 juni
Sint-Jansfeest


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/vaneyck.historischnieuwsblad.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Agenda, wat is er te doen en te zien? (copy)

    Lees ook

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/vaneyck.historischnieuwsblad.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Agenda, wat is er te doen en te zien? (copy)

    Lees ook